אז מה היא אסטרטגיה בכלל? אסטרטגיה עסקית היא גיבוש דרך פעולה של יחידה עסקית, תוך התייחסות לסביבה ולעצמה, במטרה לסייע לארגון בקביעת מטרותיו, בבחירת דרכי פעולה ובמימושן. (ויקיפדיה)
אם נקביל את זה לחיי היום יום, אסטרטגיה היא התווית הדרך מנקודה A לנקודה B של העסק בדיוק כפי שמגדירים יעד ב GPS . בלי אסטרטגיה הכיוון העסקי לא ברור ורצף הפעולות והמאמץ לא יהיו מוכווני מטרה ומדויקים לעסק.
לאור חשיבותה של אסטרטגיה לעסק מומלץ לשכור את שירותיו של יועץ עסקי וליצור יחדיו את האסטרטגיה להצלחה של העסק.
ייעוץ אסטרטגי הוא שירות הניתן לעסקים, חברות ולארגונים על מנת לסייע להם לעצב את האסטרטגיה ולהתאים את עצמם לתנאי השוק והסביבה המשתנים.
ייעוץ אסטרטגי נדרש לרוב כאשר יש רצון להתרחב לשווקים או למוצרים חדשים, כאשר העסק עומד מול שינוי בסיסי בסביבת הפעולה, או לנוכח משבר מתהווה.
לפני כל תהליך אימון וייעוץ עסקי ארוך טווח מומלץ לבנות אסטרטגיה עסקית שתהווה מעין ״מגדלור״ לתהליך כולו.
תכנון אסטרטגיה – למה צריך יועץ?
תכנון אסטרטגיה עסקית זאת משימה המצריכה לעיתים גורם חיצוני היודע להראות לבעל העסק את התמונה המלאה ולהביט בתחומים מסוימים באופן ניטרלי.
תכנון אסטרטגיה עסקית הוא הגדרת מסגרת וכיווני העסק לטווח הארוך המאפשרים לו השגת יתרון תחרותי בסביבה העסקית.
היתרון התחרותי מושג באמצעות הפעלת משאבי העסק בתוך סביבה משתנה ולשם סיפוק צרכי השוק ומימוש ציפיות בעל העסק. היתרון יכול להגיע מפעילויות עסקיות מתוזמנות היטב, ממהלכי שיווק ייחודיים ופיתוח שירותים ומוצרים ייחודיים (הצעות ערך ייחודיות).
האסטרטגיה נוגעת לטווח הארוך של היחידה העסקית, כאשר טווח התכנון האסטרטגי המקובל נע בין שנתיים לחמש שנים בהתאם לאתגרי השוק הספציפי.
תהליך של תכנון אסטרטגי מתייחס לרוב להגדרת החזון, המטרות והיעדים, ויציע מתוך כך את האסטרטגיה, כלומר, את דרכי הביצוע המתוכננות להשגתם. מרכיביה העיקריים של האסטרטגיה הם סביבה כלכלית, חברתית ופוליטית, משאבים וערכים. תכנון אסטרטגיה עסקית הוא תהליך יסודי ומקיף שבסופו מתקבלת “מפת דרכים” להצלחה העסקית.
6 השלבים בתכנון אסטרטגי:
- הגדרת ייעוד וחזון– הגדרת החזון והייעוד של העסק הם התנאי המרכזי לעצם קיומו, הישרדותו והתפתחותו של העסק. על בעל העסק להגדיר קודם מהי מטרת הקיום של העסק, מה הערכים של העסק, ולאחר מכן להגדיר חזון.
- ניתוח הסביבה– בעל העסק/ מנהל העסק צריך לדעת להתמודד כראוי עם אי הוודאות המאפיינת את סביבת העסק ולזהות איומים איתם העסק צריך להתמודד והזדמנויות אותן הוא אמור לממש.
- מאקרו- הסביבה החיצונית הרחוקה של העסק מכילה גורמים שאינם נמנים דווקא עם הסביבה התחרותית המיידית עמה הוא מתמודד במהלך היומיום. העסק חייב להיות ער לשינויים פוליטיים או כלכליים כדי לזהות איומים/הזדמנויות.
- מיקרו-הסביבה התחרותית עמה העסק צריך להתמודד כדי לשרוד ולהתפתח : מתחרים קיימים/פוטנציאליים, מוצרים תחליפיים/משלימים, כוח מיקוח לקוחות/ספקים.
- חסמי כניסה – הון, ידע, עוצמת התחרות, שיעור הרווחיות , שיעור צמיחת השוק, תקנות וחוקים הנוגעים לייבוא/ייצוא מוצרים מסוימים, כוח מיקוח ספקים/לקוחות (האם לקוח יסכים לשלם את המחיר על המוצר?) , פילוח השוק ועוד.
- איומים- חדירת מתחרה פוטנציאלי, שינויים אצל מתחרה, שינויים בהרגלי צריכה של הלקוחות, שינויים טכנולוגיים, מדיניות ממשלתית, הוזלה/התייקרות של משאבים וסחורות.
- הזדמנויות- שינויים אצל מתחרה, מדיניות ממשלתית, שינויים בהרגלי צריכה של הלקוחות, שינויים טכנולוגיים, צמיחה כלכלית, התרחבות השוק, הוזלה/התייקרות של משאבים וסחורות.
- ניתוח פנים הארגון- מה המשאבים הקיימים לעסק? מהו מלאי המשאבים הפנויים/הקיימים לעסק היכולים לתמוך באסטרטגיה? מה המשאבים הייחודיים בעסק? (קשים לחיקוי). חשוב לכלול את כל המשאבים שהעסק יכול לגייס לשימושו ולא רק את אלה הנמצאים בתוכו. זיהוי המשאבים הקיימים בעסק מתבטא במשאבים פיסיים, אנושיים, פיננסים, מוניטין, קניינים.
חשוב לבדוק גם שינויים במשאבי העסק, שינויים במשאבים יכולים להיות עקב שינויים טכנולוגיים, שינויים בהרגלי צריכה של הלקוחות, שינויים בפלחי השוק, שינויים בעלויות ועוד.
- ניתוח מצב העסק מול הסביבה- ניתוח S.W.O.T– מהו מיצובו התחרותי של העסק בשוק שלו. ניתוח המרכז את החוזקות, חולשות, איומים והזדמנויות של העסק. מטרת הניתוח היא לשלב בין הממצאים מניתוח הסביבה לממצאים מהניתוח הפנימי ועל ידי כך לאתר את נקודות החיבור של העסק עם סביבתו, לטוב ולרע. (יועץ עסקי טוב יודע שיש לנתח גם את ה swot האישי של הבעלים והנהלת העסק)
- גיבוש והערכת אפשרויות אסטרטגיות– בשלב זה כבר מפעילים חשיבה המחברת בין כל השלבים הקודמים ומגבשים מספר דרכי פעולה ואסטרטגיות עסקיות. ההחלטה על האפשרות המתאימה מורכבת ממספר שיקולים, חלקם כמותיים וחלקם איכותיים, חלקם אובייקטיביים וחלקם סובייקטיביים. טרם הבחירה בין החלופות יש לגבש את החלופות עצמן.
3 מרכיבים לגיבוש אפשרות אסטרטגית:
- בסיס תחרותי- במה העסק מצויד על מנת להצליח במאבק התחרותי בשוק. העסק יכול לבחור להיות ממוצב כזול במוצריו או בשירות שהוא נותן, כאיכותי במוצר או בשירות או כמגוון.
- כיוון אסטרטגי- החלטה אסטרטגית על המוצרים והשווקים בהם העסק מתכוון לפעול. העמקה בקיים, פיתוח מוצר חדש לשוק קיים, פיתוח מוצר קיים לשוק חדש ופיתוח מוצר חדש לשוק חדש.
- דרך פעולה- טקטיקה- ישנם מספר דרכים לבצע את המהלך האסטרטגי של העסק על יסוד הבסיס התחרותי. התארגנות פנימית, שיתוף פעולה, ביצוע חדירה לשוק חדש או כניסה לקו מוצרים חדש ועוד..
- בחירת אפשרות מועדפת– הבחירה צריכה להתבסס על מספר לא קטן של מדדים איכותיים ברובם בנוסף למדדים כמותיים (מיתוג, החזר השקעה כדומה). כמו כן, השאלה איזו אפשרות נראית כמתאימה ביותר מבוססת על שיקולים אובייקטיביים וסובייקטיביים כאחד. יש להביא בחשבון גורמי התאמה וכן גורמי היתכנות.
כפי שניתן להבין, בעל עסק המעוניין ליצור אסטרטגיה עסקית מנצחת ומוצלחת, חייב להיות חד וממוקד בבניית האסטרטגיה ולהקדיש לכך זמן רב וחשיבה ומאמצים מכוונים. יחד עם זאת, במידה וייעזר ביועץ עסקי לשם כך, יוכל להימנע מהפסד של זמן וכסף ולהרוויח אסטרטגיה מנצחת, מדויקת ומקצועית.