pexels-eva-elijas-6475263

אז מה נכון לי לעסק שלי, אימון או יעוץ?

בעלי ומנהלי עסקים הרבה פעמים תוהים לעצמם מה לעזאזל ההבדל בין מאמן עסקי ליועץ עסקי ומה הכי נכון לעסק.

הדבר הנכון ביותר לעסק הוא הפתרון המדויק ביותר לצרכי העסק ובעלי העסק.

אז מה ההבדל בעצם?

כדי לעשות קצת סדר, ובקצרה מאחר ואני יכול לכתוב עשרות עמודים על כל אחד מהמקצועות הללו, החלטתי להעלות את המאמר הקצר הזה.

אימון, coaching, על פי ה ICF הוא אימון המכבד את הלקוח כמומחה לחייו ולעבודתו ומאמין שכל לקוח הוא יצירתי, בעל תושייה ושלם.

מטרת תהליך האימון היא להניע אנשים לתוצאות יוצאות מגדר הרגיל בחייהם, במסלולי הקריירה, בעסקיהם ובארגונים בהם הם פועלים. (מתוך הקוד האתי של I.C.F)

אחת מהנחות היסוד ב coaching היא ש המתאמן מומחה לחייו, יצירתי, בעל משאבים ושלם מטבעו.
מאמן אישי או עסקי, אינו נותן תשובות ופתרונות. כל התשובות והפתרונות מגיעים מהמתאמן עצמו, בעזרת השאלות של המאמן, הכלים האימוניים בהם המאמן יראה לנכון ליישם בתהליך, תובנות  כתוצאה מתהליך האימון ועוד…
מאמן יניע את המתאמן לפעול ולייצר פעולות מקדמות בין פגישה לפגישה במהלך תהליך האימון. תהליך אימון אותנטי כולל מספר שלבים עיקריים:

  • הכרת המתאמן ובמקרה של אימון עסקי גם את העסק. היכרות זאת כוללת את הערכים וכן את המשאבים האסטרטגיים הקיימים אצל המתאמן ובעסק.
  • הגדרת חזון אישי, מקצועי ו/או עסקי (בהתאם למטרת האימון)
  • תכנית עבודה להשגת החזון ולהגיע קרוב אליו ככל הניתן באמצעות היצירתיות, המשאבים והתושייה הקיימים אצל המתאמן.

לסיכום, מאמן מסייע לאדם המתאמן להגדיר ולהגיע להישגים אליהם לא יכל להגיע לבד וזאת באמצעות כלים אימוניים מגוונים הגורמים למתאמן להתחייב לתוצאות ולדרך.

ייעוץ עסקי הוא מקצוע אשר מצריך מהיועץ העסקי להיות בעל ידע והשכלה רחבה בתחומי הניהול והעסקים. בדומה לאימון, גם בייעוץ קיימות התמחויות רבות ושונות כגון: שיווק, מימון, עסקים משפחתיים, לוגיסטיקה, מערכות מידע, אוטומציה, אסטרטגיה, שיקום והבראת עסקים, קמעונאות, עסקים קטנים ובינוניים ועוד. בנוסף קיימות התמחויות לפי תעשייה כגון: מלאכה זעירה, תעשייה מסורתית והיי-טק.

בתהליך הייעוץ, היועץ העסקי מביא לידי ביטוי את ניסיונו, השכלתו והאינטליגנציה העסקית שלו ואינו מסתמך רק על הנועץ (בעל העסק או מנהל העסק). היועץ העסקי הוא גורם חשוב מאוד בקבלת ההחלטות העסקיות לאורך תהליך הליווי ובשונה מתהליך אימון, דעותיו ועצותיו הן חלק מסל הכלים שלו.

תהליך ייעוץ עסקי כולל בד”כ מספר שלבים עיקריים:

  • אבחון המצב הקיים בחברה או בארגון – בתחום הכלכלי, בדרכי העבודה של החברה ובפוטנציאל הגלום בעסק.
  • הגדרת המטרות והיעדים אליהם שואף העסק להגיע.
  • בניית תוכנית עבודה שתוביל להשגת היעדים באמצעות כלים ניהוליים, נקודות הסתכלות חדשות על בעיות קיימות ועוד.

בדומה לתהליך האימון, תהליך הייעוץ נעשה בדרך כלל בשלבים, באמצעות פגישות עבודה בתדירות קבועה, כאשר עיקר העבודה נעשית בין המפגשים במשימות המקדמות את העסק להשגת היעדים והמטרות שהוגדרו.

על מנת לדייק את ההבדל, במשפט אחד, באימון – רוב הידע, הכלים והמומחיות מגיעים מהמתאמן ובייעוץ – הרבה מן הידע, הכלים והמומחיות הם של היועץ.

עכשיו, אחרי שיש את ההבחנה בין אימון לייעוץ, מה מומלץ?

השקעה בתהליך אימון או ייעוץ היא ההשקעה הטובה ביותר לעסק מאחר וזה מייצר תהליך מאיץ לתוצאות עסקיות ואף מוביל לביצועים ותוצאות אשר לא ניתן להגיע אליהן לבד. יחד עם זאת, זאת השקעה של אלפי שקלים בחודש וכדאי להשקיע מחשבה מה נכון לעסק ולבעל העסק, אימון או ייעוץ.

ההמלצה שלי היא למצוא את הסינרגיה, השילוב והמאמן-יועץ / יועץ-מאמן שידע לאזן את התהליך הנכון לעסק ולבעלי העסק. איש מקצוע שכזה יעניק את הערך הרב ביותר לעסק שלכם מאחר וידע לתת מענה מדויק ל 3 הדברים החשובים ביותר שכל בעל עסק רוצה לחזק ולדייק באופן מתמיד: “למה”, “מה”, “איך”.

ה “למה” זאת הסיבה שהעסק קיים

ה “מה” זה מה העסק עושה

ה “איך” זה איך הדברים מתבצעים

נשמח לשיתוף המאמר

דילוג לתוכן